Tratamentul afecțiunilor vasculare este una dintre cele mai frecvente utilizări ale terapiei cu lumină în domeniul medicinei estetice. Afecțiunile sistemului venos sunt una dintre cele mai frecvente probleme atât din punct de vedere medical, cât și estetic, inclusiv în cazul persoanelor tinere. Vasele de sânge inestetice prezente la nivelul membrelor inferioare fac parte din sindromul de insuficiență venoasă superficială și se pot manifesta ca venectazii sau varice. Dilatații inestetice ale vaselor sanguine pot exista și la nivelul feței atât individual, cât și asociate cu patologii dermatologice.

Terapia non-invazivă bazata laser nd:Yag se poate utiliza în tratamentul multiplelor afecțiuni vasculare, fără a leza suprafața tegumentului, fără a necesita o perioadă de recuperare îndelungată. Tratamentul dilatațiilor capilare și venoase atât la nivelul feței, cât și al membrelor inferioare este ușor și rapid, cu rezultate optime, minim invazive și timp de recuperare scurt.

Terapia non-invazivă bazata laser nd:Yag se poate utiliza în tratamentul multiplelor afecțiuni vasculare,

fără a leza suprafața tegumentului, fără a necesita o perioadă de recuperare îndelungată.

Folosindu-se de principiul fototermolizei selective laserul nd:Yag  cu lunigimea de undă specifică de 1064 nm poate trata chiar vase de sânge de calibru mai mare aflate în profunzime, iar tegumentul nu va fi afectat. Cu aceasta lungime de undă se asigură o absorție redusă a energiei de către pigmentul melanic din tegument, riscul de a crea leziuni la suprafața pielii este scăzut, chiar și pentru pacienții cu ten mai închis (fototip IV-VI).

Ținta luminii laser este în acest caz hemoglobina din celulele sanguine. Laserul produce o încălzire selectivă a globulelor roșii din vasele țintă, ce conduce în final la coagularea acestora urmând ca în timp să fie eliminate prin autoliza. Pentru pacienți,  tratamentul cu laserul nd:Yag este o opțiune ușor de tolerat . Anestezia se realizează local, prin răcirea pielii cu ajutorul dispozitivului de criogenare inclus în sistemul nd:Yag.

Post intervențional, poate exista o ușoară înroșire a zonei de tratament, care însă va disparea în câteva ore. Este recomandată  evitarea timp de o săptămână efortul intens, masajul și băile fierbinți pentru a nu produce redeschiderea vaselor tratate, iar pentru câteva săptămâni trebuie evitată expunerea la  ultraviolete pentru a preveni hiperpigmentarea. Când există un număr mare de vase pe aceeași zonă, sunt necesare un număr de mai multe ședințe pentru a elimina în totalitate aspectul inestetic.